Ultrasoon boren van gaatjes kleiner dan 200 ?m

Manufacturing
Mikroniek 4-1985 by R.Brehm 27 April 2006

Een van de problemen bij het ultrasoon boren van kleine gaatjes is de krachtinstelling om de gewenste boordruk te kunnen aanbrengen. Zo is het vereist, in het geval dat gaatjes geboord moeten worden met een diameter kleiner dan 100 ?m, dat de kracht met een nauwkeurigheid van 1mN ingestled kan worden. Daarom is de inrichting ingewikkeld, waarmee de boordruk met de gewenste nauwkeurigheid kan worden ingesteld. <br />Een tweede probleem is het slingervrij montern van de boortjes. Hierote is gekozen voor een oplossing waarbij de boortjes in de opstelling op de gewenste diameter worden gebracht, met een speciaal daatoe gemaakt slijpapparaat. Om een goede stabiliteit van het boorproces te verzekeren is de boormachine voorzien van twee luchtgaatjes. Een lager is ingebouwd in de inrichting voor het aanbrengen van de kracht om bij de instelling van de boordruk verzekerd te zijn van een zo klein mogelijke wrijvingskracht. Het tweede luchtlager is aangebracht in de kop waarvan het boorgereedschap is bevestigd. Hierdoor kunnen de boortjes praktisch slingervrij op de gewenste maat geslepen worden.


References

Jan-Pieter Rijstenbil (TU Eindhoven) receives…

Prize for careful process analysis and early validation. During the 23rd edition of the Precision Fair in Den Bosch (NL), the Wim van der Hoek Award was presented under the auspices of DSPE (Dutch Society for Precision Engineering).

Read more
Bert Brals (Sioux Technologies) receives…

Creative inventor, collaborating foreman and true teacher. During the 23rd edition of the Precision Fair, the Rien Koster Award was presented for the tenth time under the auspices of DSPE (Dutch Society for Precision Engineering).

Read more
Wim van der Hoek Award…

This year, the jury has received four nominations for students who applied existing or new design principles in their graduation work in an exciting manner.

Read more