Active Damping based on Decoupled Collocated Control

Electronics Medical technology Precision-technology
Proc. International Symposium on Active Control of Sound and Vibration by Jan Holterman, Theo J.A. de Vries, F. Auer 5 September 2007

Voor het ontwerpen van precisie-apparatuur kunnen we gebruik maken van een beperkt aantal welbekende constructieprincipes. Principes die ons vertellen dat een machinefrane stijf moet zijn, maar niet te zwaar, dat we statisch bepaals moeten construeren en dat we wrijving en speling moeten uitsluiten. Een nadeel van aldus ontworpen constructies is een gebrek aan demping. Naarmate de nauwkeurigheidseisen aan precisie-apparatuur steeds hoger worden, zal gebrek aan demping een steeds grotere rol gaan spelen. Daarom zal in de toekomst al in de ontwerfase moeten worden nagedacht over de realisatie van voldoende demping in dergelijke machine frames. Aan het drebbel institute is onderzoek gedaan naar een tool om die demping te realiseren. Hieruit is een zogenoemde ‘Smart Disc’ ontstaan. Dit is een actief structureel element, wat bestaat uit een piezoelectric positie actuator, een piezoelectric kracht sensor en regeltechniek.


References

May 30 DSPE Knowledge day…

Please be invited to the upcoming DSPE Knowledge Day at Settels Savenije Eindhoven.

Read more
Lunch lecture May hosted by…

Precision in roll -2- roll electronics

Read more
YPN visited Kulicke & Soffa…

The Young Precision Network (YPN) - part of the DSPE community - organises events for young professionals and students. On Thursday February 1st, YPN organised a visit to Kulicke & Soffa in Eindhoven.

Read more