Miniatuurlensjes uit transparant teflon

Materials Micro system technology MEMS/NEMS Optics
Mikroniek 5-1994 by Frans Zuurveen 27 April 2006

Maakte Antione van Leeuwenhoek de bolvormige miniatuurlensjes voor zijn beroemde microscopen door druppels vloeibaar gas te laten stollen in water? Of liet hij de druppels terecht komen op een gepolijste metalen plaat? De zo onstane halfbolvormige lensjes zou hij daarna aan elkaar gelijmd hebben, volgens een idee dat hij aantrof in het werk over microscopie van Robert Hooke. Inderdaad ja, die van de bekende elasticiteitswet, die elke werktuigbouwer met de paplepel is ingegoten. Hoe het ook zij, driehonderd jaar later is er nog steeds een groeiende interesse in procedes voor de vervaardiging van miniatuurlensjes, niet alleen onmisbaar in de zogenaamde geintegreerde optica, maar ook in apparatuur voor glasvezeloptiek en voor het beschrijven en uitlezen van optische informatiedragers. Het procede van de onderzoekers Stephen Mihailov en Sylvain Lazare lijkt bijzondere perspectieven te bieden.


References

DSPE appoints Martin van den…

Upon his retirement from ASML, Martin van den Brink was appointed honorary member of DSPE.

Read more
High-velocity innovation

Making crucial design decisions early in the concept phase of a project, may lead to severe cost and time overruns when these decisions are based on assumptions and/or incomplete knowledge.

Read more
Hybrid variable-reluctance actuator technology on-sky

Astronomers use deformable mirrors to improve the image of a telescope by correcting for the optical distortions caused by atmospheric turbulence.

Read more