Instrumenten met een duikspoel als actuator of krachtopnemer

Control Electronics Sensors
Mikroniek 5-1995 by E.Dekkers 27 April 2006

De “duikspoel” is een van de meest elementaire typen lineaire motoren. Het werkingsprincipe is gebaseerd op dat van een normale luidspreker: Een spoel die zich in een permanent magneet bevindt ondervindt een kracht of verplaatsing. Door het ontbreken van commutatie, wrijving en veldvariatie is de kracht die de spoel levert lineair evenredig met de stroom door de spoel. De massa van het bewgende deel kan beperkt worden tot het koper van de spoel. Dit maakt de dikspoel zeer geschikt als snelle en nauwkeurige lineaire servomotor voor kleine translaties. Door met behulp van terugkoppeling de spoel op zijn plaats te houden en de stroom door de spoel te meten kan de duikspoel gebruikt worden als zeer stijve en nauwkeurige krachtopnemer. Om de goede eigenschappen van de duikspoel in een instrument te waarborgen is het noodzakelijk om het instrument wrijvingsloos en kinematisch bepaald uit te voeren.


References

DSPE appoints Martin van den…

Upon his retirement from ASML, Martin van den Brink was appointed honorary member of DSPE.

Read more
High-velocity innovation

Making crucial design decisions early in the concept phase of a project, may lead to severe cost and time overruns when these decisions are based on assumptions and/or incomplete knowledge.

Read more
Hybrid variable-reluctance actuator technology on-sky

Astronomers use deformable mirrors to improve the image of a telescope by correcting for the optical distortions caused by atmospheric turbulence.

Read more