NEWS 13 November 2014

Wim van der Hoek Award voor Marc Damen

De Wim van der Hoek Award – ook wel Constructeursprijs genoemd – werd in 2006 ingesteld ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van nestor in de constructieprincipes Wim van der...


De Wim van der Hoek Award – ook wel Constructeursprijs genoemd – werd in 2006 ingesteld ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van nestor in de constructieprincipes Wim van der Hoek. De Constructeursprijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste afstudeerwerk op het gebied van het construeren in de werktuigbouwkunde aan de drie TU’s. Aan deze prijs zijn een oorkonde, een trofee gemaakt door de Leidse Instrumentmakersschool (LiS) en een geldbedrag van 1.000 euro (gesponsord door de 3TU.Federatie) verbonden.

 

Automatisering
De Wim van der Hoek Award 2014 ging naar Marc Damen, die Werktuigbouwkunde studeerde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zijn afstudeeropdracht, getiteld “Design of a Robotic Arm for the Skinning of Pig Legs”, voerde hij uit bij Marel Meat Processing in Oss. Hij ontving de prijs in het bijzijn van de naamgever uit handen van juryvoorzitter en DSPE-bestuurslid Jos Gunsing, lector Mechatronica aan Avans Hogeschool in Breda en technologie-innovator met MaromeTech in Nijmegen. Bij Marel was Marc Damen betrokken bij de automatisering van slachtlijnen met behulp van dedicated robots. Dit gebeurde in het kader van het DeboFlex-project, dat mede tot stand kwam met subsidie van de provincies Limburg en Noord-Brabant, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven en het ministerie van Economische Zaken.

 

Verantwoord ontwerpproces
Bij zijn afstudeerwerk onderscheidde Marc Damen zich volgens de jury met een verantwoord ontwerpproces dat DDP-waardig was. DDP staat voor “Des Duivels Prentenboek”, het collegedictaat van professor Wim van der Hoek dat naast theorie heel veel voorbeelden van verantwoord, statisch bepaald construeren bevat. Tot op detailniveau onderzocht Marc tal van ontwerpaspecten voor een robotarm en hij voerde een nauwkeurigheidsanalyse uit. Het resulteerde in een fraaie dunwandige buisconstructie die in een beperkte ruimte veel functies kan vervullen; dat was bepaald geen eenvoudige opgave. 


References

Picometer drift and microrad reproducibility

At the end of May, Settels Savenije hosted a DSPE Knowledge Day dedicated to challenges in nanometrology.

Read more
Order of frictions and stiffnesses…

For lumped systems consisting of different frictions and stiffnesses, there has been confusion in literature about hysteresis curves and virtual play for many decades.

Read more
Make it clean

In mid-April, the second edition of the Manufacturing Technology Conference and the fifth edition of the Clean Event were held together, for the first time, at the Koningshof in Veldhoven (NL).

Read more