Rens Henselmans wint ir. A. Davidson Award 2014
Deze prijs dient ter stimulering van jong talent en is bedoeld voor een jonge precisietechnoloog die enige jaren werkzaam is in een bedrijf of een instituut en aantoonbaar prestaties heeft...
Deze prijs dient ter stimulering van jong talent en is bedoeld voor een jonge precisietechnoloog die enige jaren werkzaam is in een bedrijf of een instituut en aantoonbaar prestaties heeft geleverd die intern en extern worden erkend. Tevens moet hij/zij door zijn/haar enthousiasme voor het vakgebied een positieve uitstraling hebben naar jeugdige collega’s.
De prijs is vernoemd naar de autoriteit op fijnmechanisch gebied bij Philips in de jaren vijftig en zestig. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt, dit jaar voor de vierde keer. De prijs omvat een oorkonde, een geldbedrag van 250 euro en een trofee. Deze trofee, gemaakt door de Leidse Instrumentmakersschool (LiS), verbeeldt de handboekenreeks voor de fijnmechanische techniek waarmee Davidson de basis legde voor de constructeurs-community van Philips.
Rens Henselmans studeerde Werktuigbouwkunde aan de TU Eindhoven en promoveerde er in 2009 bij hoogleraar Maarten Steinbuch op het ontwerp van NANOMEFOS, Non-contact Measurement Machine for Freeform Optics. Hij was 4,5 jaar in dienst bij TNO te Delft als senior system engineer. Daar werkte hij onder meer aan ontwerp en realisatie van de Laser Launch Telescope, een onderdeel van de Very Large Telescope van ESO (European Southern Observatory). Daarnaast droeg hij bij aan een support voor een segment van de European Extremely Large Telescope. Sinds voorjaar 2013 is hij werkzaam als systeemarchitect bij NTS-Group in Eindhoven. Hij heeft er al gewerkt aan ontwerp en realisatie van een complexe module voor een MRI-gestuurd radiotherapiesysteem.
Liefde voor het vak
Voor de Ir.A. Davidson-prijs 2014 werden maar liefst acht kandidaten genomineerd. Nederland mag zich dus rijk rekenen met precisietechnologisch talent. Uit hen koos de jury Rens Henselmans als overtuigende winnaar. De jury omschrijft hem als een jonge, enthousiaste fijnmechanisch ontwerper/architect. Hij heeft een indrukwekkende lijst met publicaties op zijn naam staan, alsmede een aantal productontwerpen. De koppeling tussen ontwerp en realisatie is voor hem belangrijk, omdat die de ontwerper confronteert met de consequenties van zijn keuzes. Verder valt hij op door zijn liefde voor het vak van precisietechnoloog en systeemarchitecht en zijn gedrevenheid om dit vak uit te dragen. Dat doet hij door het delen van zijn kennis in reviews en bilateraal contact, en door het geven van cursussen.