Hoge instelnauwkeurigheid met conventionele technieken

Mechanics Precision-technology
Mikroniek 6-1989 by H.M. Soemers, D.M. van Dijk, P. Brinkgreve 27 April 2006

Voor het huidige communicatieverkeer via geostationaire satellieten moeten de daarvoor noodzakelijke antennesystemen aan hoge eisen voldoen. De Technische Universiteit Eindhoven houdt zich al vele jaren bezig met het ontwerpen van antennestatieven en in het bijzonder met het verfijnen van constructieve oplossingen voor o.a. de instelmogelijkheden. De laatste stand van zaken wordt in dit artikel behandeld, voorafgegaan door een theoretische beschouwing over de geometrie van de satellietenbaan ten opzichte van de aarde. De gekozen oplossing om de instelling t e laten plaatsvinden door rotatie van de antenneschotel om een polaire as en een as loodrecht hierop, wijkt nogal af van de conventionele oplossingen. Bij deze laatste vinden namelijk en azimuth- en elevatie verstelling plaats die niet direct zijn betrokken op de geostationaire baan. Verder bestaat meestal geen verschil tussen de “grof verstelling” – dit is de verstelling van satelliet naar satelliet – en de fijninstelling.


References

A flexible way to reflect…

The W.M. Keck Observatory telescopes on Hawaii are receiving upgrades that include an Adaptive Secondary Mirror (ASM) and the Keck Wide Field Imager (KWFI).

Read more
AI-driven visual inspection of photonic…

In the rapidly evolving field of photonics, the integrity of photonic wafers is paramount to the performance and reliability of optical devices.

Read more
Designing better with additive manufacturing

In the area of precision engineering – where tolerances are measured in microns or even nanometers – additive manufacturing (AM) offers a new level of possibility.

Read more