Etsen en elektroformeren: weghalen en aangroeien

Chemical technology Manufacturing Micro system technology MEMS/NEMS
Mikroniek 3-1995 by A.Verhoog, F.Zuurveen 27 April 2006

Aan het begin van de zestiende eeuw paste Lucas van Leyden al de techniek van etsen toe. Hij was een vroegrijp talent, want reeds op achtjarige leeftijd hanteerde hij de burijn. De etstechniek vond zijn hoogtepunt in het werk van Rembrandt van Rijn, die ruim driehonderd wereldberoemde etsen vervaardigden. Een van de kenmerken van etstechnieken in de beeldende kunst is dat artistieke creaties kunnen worden gereproduceerd. Dat geldt ook voor de creaties van Stork Veco bv in Eerbeek. Dat bedrijf is al meer dan 40 jaar een vroegrijp talent in de chemische metaal bewerking. Daarbij gaat het niet alleen om de kunst van het etsen: weghalen van datgene dat niet is gewenst. Want Stork Veco is ook expert in elektroformeren: het maken van een produkt door aangroeien van dat wat wel is gewenst. Met beide technologieen is een hoge precisie haalbaar, die praktisch oneindigvoudig kan worden herhaald. Redenen genoeg dus om Stork Veco eens voor het voetlicht te halen.


References

Order of frictions and stiffnesses…

For lumped systems consisting of different frictions and stiffnesses, there has been confusion in literature about hysteresis curves and virtual play for many decades.

Read more
Make it clean

In mid-April, the second edition of the Manufacturing Technology Conference and the fifth edition of the Clean Event were held together, for the first time, at the Koningshof in Veldhoven (NL).

Read more
Bringing particles to light

Particle contamination monitoring and cleanliness control are fundamental to micromanufacturing processes across diverse industries to achieve cost-effective production of high-quality and reliable microscale devices and components.

Read more